Kwaliteit koffie

Kwaliteit koffie

Van bes tot Bocca


Het verhaal van onze koffieleverancier:

We zijn al vijftien jaar met mooie koffies bezig. En als je iets al zo lang doet, weet je er sowieso aardig wat van af. Als je maar nieuwsgierig bent. Dat zijn we. En ook een beetje eigenwijs. Niet te beroerd om iets te leren, maar je hoeft ons niet te vertellen wat we al weten. Wat belangrijk is: mooie koffie inkopen, vers en goed branden en een beetje knap koffiezetten. Het is niet moeilijk, maar het is wel een vak. Een boeiend vak.

Genieten van het leven

Toch raken we nooit uitgeleerd. We willen elke dag nog beter worden. Het beste bakje is nog niet gezet. Noem het gedrevenheid. Noem het kritische professionaliteit. Misschien zelfs liefde, voor koffie van de allerbeste kwaliteit. Maar dan wel liefde vanuit een nuchtere visie. Want we zijn geen freaks. We houden van ons vak, we willen er álles over weten. Maar we zeggen ook: “there’s much more to life than coffee”. Zoals heerlijk eten of een pilsje pakken, sterke verhalen ophangen en samen lachen. Gewoon genieten van het leven.

Het begon vijftien jaar geleden. Menno Simons, toen nog handelaar in biologisch sesamzaad, dwaalde door de onherbergzame Ethiopische binnenlanden en liep tegen struiken vol prachtige rode, rijpe Arabica-bessen aan. Hij proefde en wist: dít is het. Echte koffie, met mooie zoete en fruitige smaken. Hier groeide zijn toekomst én die van de binnenlanders; oprechte, vriendelijke en blije mensen. Iedereen moest hiervan profiteren.

Makkelijk was het niet. Probeer maar eens handgeplukte koffie uit de hooglanden, waar nauwelijks een fatsoenlijke weg is, maar wel een bloeiende bureaucratie, naar Nederland te transporteren. Toch kreeg Menno het voor elkaar.

Branden in een garagebox

In een garagebox, midden in de Jordaan, ging Menno vervolgens aan de bak. Samen met zijn broer Tewis, ook al zo’n eigengereide doehetzelver, en een vierdehands 5 kg Probat koffiebrander. Koffie branden was nieuw voor hen. Stap voor stap en met wat hulp uit Amerika, kregen ze langzamerhand het proces onder de knie. Gelukkig hadden ze twee voordelen: hun bourgondische opvoeding (en daardoor uitstekend getrainde smaakpapillen) en een goeie neus. Heel handig bij het proeven en keuren van koffie. Hun ideaal? Topkwaliteit koffie, waar zij zelf helemaal wild van worden, zoeken, branden en verkopen.

Zo ontstond Bocca Coffee. De eerste firma in Nederland die het hele proces van selectie, inkoop, verscheping, branden en verpakken van koffie in eigen beheer had. We zijn inmiddels een decennium verder. Menno is 24/7 bezig met de inkoop van koffie. Tewis heeft zich helemaal op Bocca gestort. Het vierdehands brandertje is ingeruild voor een high tech brander, dat wel. Al kreeg het een ereplek als waterkraan in onze gloednieuwe winkel in de Kerkstraat in Amsterdam. Kom hier eens onze koffie proeven – of bij een van onze trotse klanten.

Verantwoorde koffie waar iedereen blij van wordt

We hebben veel biologische koffies, maar selecteren boven alles op kwaliteit. Vers gebrande bonen zijn zoveel lekkerder. Daarom branden we die dagelijks en leveren we ze waar we maar kunnen. We werken met een klein, enthousiast team. Vakmensen (M/V), die niet alleen experts zijn in koffie, maar gelukkig ook over andere onderwerpen een leuk gesprek kunnen voeren. Daarnaast adviseren we je graag over alles wat belangrijk is bij het zetten van koffie. Het water, de machines, de inrichting van de bar en het trainen van onze klanten: het helpt allemaal mee om dat superieure bakje te zetten.

Ons streven blijft: de beste kwaliteit bieden voor een eerlijke prijs. Zodat iedereen in de keten, van kweker tot klant, er beter én blij van wordt.

Back To Top